Hızlı Menu

Size nasıl yardımcı olabiliriz?

ISO 45001 OHSAS 18001 BELGESİ NEDİR OHSAS 18000 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ BELGESİ NEDİR

İş Sağlığı Güvenliği Nedir ?

İşçilerin, Ziyaretçilerin iş kazalarına uğramalarını ve meslek hastalıklarına tutulmalarını önlemek,  sağlıklı ve güvenli çalışma ortamını oluşturmak için alınması gereken önlemler dizisine İş sağlığı güvenliği denir.

İş Sağlığı Güvenliği Yönetim Sistemi Nedir ?

İş Sağlığı Güvenliği  önlemlerini sistematik standartlara (Örneğin ISO 45001 belgesi Standartlarına) dayandırarak yapılan organizasyonel faaliyete de İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi denir.

ISO 45001 Belgesi Nedir ?

Bu standartlar ile kurulan sistemin bağımsız ve tarafsız belgelendirme kuruluşları tarafından denetlenerek ISO 45001 standardına uygun olup olmadığı denetleme sonucunda uygunluğu ifade eden belgeye de ISO 45001 Belgesi denir.

ISO 45001 NEDİR ?

ISO 45001 Uluslararası Standartlar Teşkilâtı (International Standards of Organisations) baş harflerinin kısaltmasıdır .

ISO 45001 BELGESİ ISO 45000 BELGESİ NEDİR ?

ISO 45000 Belgesi şeklinde ifade ISO Standartlarının bütününe ISO 45001 standartları ailesi denilmekte ve bu ifadeden yola çıkılarak ISO 45001 Belgesi denilmektedir.

 

Uluslararası çalışma örgütü (ILO) ile Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) işçi sağlığı ve iş güvenliği ortak komisyonunda işçi sağlığının esasları şöyle belirlenmiştir:

  • Bütün iş kollarında işçinin fiziksel, ruhsal ve sosyo-ekonomik bakımdan sağlığını en üst düzeye çıkarmak ve bunun devamını sağlamak.
  • Çalışma şartları ve kullanılan zararlı maddeler nedeni ile işçi sağlığının bozulmasını engellemek.
  • Her işçiyi kendi fiziksel ve ruhsal yapısına uygun işte çalıştırmak.
  • Özet olarak işin, işçiye ve işçinin işe uyumunu sağlamaktır.

Belirlenen amaçlara ulaşmak, dolayısıyla, iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önlemek OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliliği Yönetiminin sorumluluğundadır.

 İş Sağlığı ve Güvenliği yönetimine 3 temel görev düşmektedir. Bunlar: 

  • Tehlikeleri tanımlamak.
  • Her tehlike için riskin boyutunu tahmin etmek ve saptamak.
  • Riskin kabul edilebilir olup olmadığına karar vermek ve riski kontrol altına almaktır.

Çalışma hayatını, üretkenliği ve bunlara bağlı olarak işletmelerin kârlılıklarını etkileyen bu tip olaylara önlem almak için, öncelikle mevcut durumun analizi yapılarak risklerin tespit edildiği, bu riskleri yok etmek için yasal yönetmelik, mevzuat ve kanunlara entegre programların oluşturulduğu ve uygulandığı, bütün çalışmaların belli bir sistematik içerisinde dokümante edildiği ve ilgilenenlere duyurulduğu, bu yürütülmekte olan çalışmaların izlenip denetlendiği bir takım yönetim sistemleri uygulanmaktadır. Bu sistemlere “ ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri” denmektedir.

HIZLI BİLGİLENDİRME FORMU